BIJBEL 

Een lange geschiedenis van bewogen mensen

De Bijbel, meer dan een boek

We kennen de Bijbel als een dik boek met fijne blaadjes én zeer kleine lettertjes. 

Veel mensen denken dat de Bijbel 1 verhaal is. Maar eigenlijk moet je de Bijbel zien als een boekenkast. 

Het is een verzameling van verschillende geloofsverhalen van mensen over God en Jezus en het leven.

De Bijbel kunnen we in 2 grote delen opsplitsen: het Oude (eerste) Testament en het Nieuwe (tweede) Testament.

Het Oude of eerste Testament gaat over de geschiedenis van het Joodse volk. Voor de Joden is dit hun heilig boek: TeNaCh = Thora (wetten), Nebiïm (profeten) en Chetoebim (de geschriften/ wijsheidsboeken). Het Jodendom erkent Jezus niet als de Messias, dus houdt het voor hen op bij deze verhalen.

Het Nieuwe of tweede Testament begint met de 4 evangeliën, 4 getuigenissen over de geboorte, het leven, het handelen, de dood en opstanding van Jezus. Gevolgd door de handelingen van de apostelen en het leven van de eerste christenen. Het bevat ook een reeks brieven geschreven door verschillende apostelen. De bekendste brieven, zijn de brieven van Paulus. Dit testament sluit af met de Openbaringen van Johannes, ook gekend als de Apocalyps (= Grieks voor openbaringen)

LES 9: 

Wegwijs in de Bijbel 

(aparte les)

Denkstof #43 - Een stoomcursus Bijbel

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat God de Bijbelboeken in de Bijbel samenbrengt.

LES 8: 

De Bijbel in mijn leven 

(extra les)

Muziek gebaseerd op de Bijbel (Christelijk geloof)

1. 40 - U2

De Ierse band U2 liet zich meermaals inspireren door de Bijbel. Nog verwoed op zoek naar inspiratie voor een laatste song op het album War (1983), sloeg frontman en mensenrechtenactivist Bono letterlijk de Bijbel open en zette muziek op de woorden van psalm 40. Hier en daar veranderde hij nog iets en klaar was Kees. Naar eigen zeggen had hij er 10 minuten aan geschreven. Verder had hij 10 minuten nodig om het liedje op te nemen, nog eens 10 om het te mixen en ten slotte 10 om het te herbeluisteren. U2 sloot ongeveer 80 concerten af met deze song.

2. Het turned the water into wine - Johnny Cash

Een gouwe ouwe. Johnny Cash bracht het nummer ooit in de gevangenis van San Quentin, waar hij vertelde dat hij de song schreef op reis in Israël met zijn echtgenote June Carter in 1968. In Kana hadden ze een kerk bezocht waar het wijwater gelinkt werd aan het water dat Jezus volgens het evangelie in wijn had veranderd. De klank van het water en al wat op dat moment door hem heen ging, gaf hem inspiratie als nooit tevoren in zijn carrière. In de wagen terug naar Tiberias schreef hij dit lied.

3. Onze Vader - Christoff

Even naar hier en nu. In 2014 scoorde de Vlaamse schlagerzanger Christoff een heuse hit met niets meer of minder dan het Onzevader. Het lied stootte meteen door naar nummer één in de Ultratop.

4. Be Still - Kelly Clarkson

Voor het liedje Be Still liet Kelly Clarkson zich inspireren door haar favoriete Bijbelverzen uit psalm 46: Kom en zie wat de Heer heeft gedaan: wereldwijd bant hij oorlogen uit, bogen breekt hij, lansen verbrijzelt hij, wagens verbrandt hij in het vuur. Staak de strijd en erken dat ik God ben. Zoals in de psalm gaat het in de song over de drukte van het leven, de vele oorlogen die we met en rondom ons voeren. En over jezelf overgeven aan Gods genadevolle liefde.

5. The Prophet's song - Queen

De gitarist van de band, Brian May, componeerde dit lied in de jaren '70 na een droom over een grote stortvloed. De link naar het Bijbelverhaal van de ark van Noach in Genesis ligt voor de hand. De lyrics vermelden zelfs het terugkeren van een witte duif, wat bij Noach het einde van de ramp inluidt.

6. Are You Gonna Go My Way - Lenny Kravitz

Dit nummer van Kravitz gaat over hoe God ons de kans geeft om ons op Hem te richten. Het is een creatieve interpretatie over de wederkomst van Jezus en stelt de luisteraar de vraag of hij Jezus gaat volgen 

7. You Found Me - The Fray

Het nummer You Found Me gaat over het lijden in de wereld. Waarom gebeuren er slechte dingen met goede mensen? Zanger Isaac Slade vertelde in een interview dat hij een aantal keer slecht nieuws ontving, wat hem aan het denken zette. "Als er een Persoon is die de aarde bestuurt, waar is Hij dan? Slaapt Hij, of is Hij even een sigaretje roken? Ik stelde me voor dat ik God op straat zou tegenkomen en Hem dan om opheldering zou vragen." 

8. Turn! Turn! Turn! - The Byrds

Een gouwe ouwe: Turn! Turn! Turn! van The Byrds uit 1965. Voor dit nummer is de tekst uit Prediker 3:1-8 op muziek gezet. Schrijver Pete Seeger heeft alleen de volgorde van de tekst iets aangepast. Het turn, turn, turn en de laatste regel I swear it's not too late zijn de enige woorden die hij zelf toevoegde. Een deel van de royalties voor het nummer doneerde Seeger aan ICAHD, een organisatie die zich verzet tegen de sloop van huizen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Want, zo redeneerde Seeger, "ik heb maar zes woorden geschreven en een woord dat drie keer herhaald wordt toegevoegd. Het is niet meer dan eerlijk dat een deel van de opbrengst teruggaat naar het land waar het vandaan komt, ook al is de oorspronkelijke schrijver al lang overleden."

9. Something in the Water - Carry Underwood

Countryzangeres Carrie Underwood kwam in 2014 met het nummer Something in the Water. Voor het nummer geschreven werd, had Underwood de titel al bedacht. Vanuit daar is Underwood samen met Chris DeStefano en Brett James verder gaan werken en werd het een nummer over de doop. Het lied beschrijf de veranderingen in het leven van iemand nadat hij gedoopt is. Schrijver Brett James zei later dat de dag waarop ze het nummer schreven, een van de meest perfecte schrijfdagen van zijn leven was. 

10. The Cave - Mumford & Sons

Veel van de lyrics van Mumford & Sons lijken een christelijke boodschap te hebben. Een aantal bandleden waren actief in de kerk van hun jeugd en de ouders van Marcus Mumfort zijn pastors. Maar, zo zegt Mumford in een interview met The Telegraph in 2015, "ik heb nog nooit een nummer geschreven om iemand proberen te overtuigen, behalve mijzelf misschien. Iedereen groeit op met een soort geloof, ook al is dat geloof in niets. Het is logisch dat dit onderdeel is van mijn teksten". Geen bewuste verwijzingen dus, maar de teksten zijn doorspekt van christelijke thematiek en impliciete verwijzingen. 

11. Until The End Of The World - U2

Van U2 weten we wel dat de band veel inspiratie haalt uit het christelijk geloof. Neem het nummer 40, gebaseerd op Psalm 40. Wellicht wat minder bekend is het nummer Until The End Of The World, dat geschreven is vanuit het perspectief van Judas Iskariot. In de tekst gaat het over het laatste avondmaal, Judas' verraad en hoe hij daarna spijt krijgt van wat hij gedaan heeft.

12. You Raise Me Up - Secret Garden (Josh Groban)

Er zijn ook populaire nummers waarbij de schrijvers God niet in gedachten hadden toen ze de tekst schreven. De bekendste daarvan is waarschijnlijk You Raise Me Up, oorspronkelijk van het Iers-Noorse duo Secret Garden, maar bij het grote publiek bekend geworden door de versies van Josh Groban en boyband Westlife.

De eerste keer dat You Raise Me Up werd uitgevoerd, was op de begrafenis van de moeder van schrijver Rolf Løvlands. Inmiddels is het een tophit op zowel begrafenissen als bruiloften. En hoewel de schrijver deze invulling niet voor ogen had toen hij de tekst maakte, is het lied ook omarmd – of moeten we zeggen 'gekaapt'? – door de christelijke wereld die de liefde van God projecteert op dit nummer. You Raise Me Up werd talloze malen gecoverd, zowel in de seculiere als christelijke muziekwereld en is in menig liturgie te vinden.

13. Everything - Lifehouse

Voor wie denkt 'waar ken ik dit nummer ook alweer van?': Everything is een van de meest populaire songs van de band Lifehouse. In een interview met Popcrush in 2015 vertelt frontman Jason Wade dat het nummer na al die jaren nog steeds niet verveelt als ze het live spelen. Maar ook in veel kerken is dit lied wel eens afgespeeld, omdat het gebruikt wordt voor een populair dramastuk.

Over de betekenis van Everything vertelt Wade dat hij zijn liefdesliedjes meestal schrijft met een ambiguïteit waarbij iemand zelf de betekenis kan invullen. "Ik heb met veel fans gesproken die het zien als een worshipsong, maar anderen zien het als een superromantisch lied en kiezen ervoor om tijdens hun bruiloft op dit lied de openingsdans te dansen. Dit is waarom ik zo hou van muziek: het kan heel veel verschillende dingen betekenen voor heel veel verschillende mensen."

15. Hallelujah - Leonard Cohen

Hier bestaan heel veel versies van.

 • Alexandra Burke
 • Jeff Buckley
 • Pentatonix
 • An Easter Hallelujah – Cassandra Star & her Sister Callahan
 • Elvis Presley
 • Uit Shrek – Rufus Wainwright

Bijbelse kunst (PPT)

1. Chinees glasraam

2. Glasraam 'De Eucharistie

3. Glasraam Koning Salomo

4. Kruiswegstatie, Simon van Cyrene helpt Christus het kruis dragen

5. Pièta - Michelangelo

6. David - Michelangelo

7. Profeet Amos 

8. De Schepping van Adam - Minchelangelo

9. Het Lam Gods - Gebroeders Van Eyck

10. Het Laatste Avondmaal - Leonardo Da Vinci

11. De ark van Noach - Marc Chagall

12. De Schepping - Sieger Köder

13. Moeder en Kind - J. Kirk Richards

14. Heilige Familie - Kelly Latimore

Enkele filmfragmenten gebaseerd op de Bijbel (het Christelijk geloof)

Sister Act (1992)

1. I Will Follow Him

2. Hail Holy Queen

Sister Act 2 (1993)

1. Joyful Joyful

2. O Happy Day

Les Choristes (2004)

1. La Nuit

2. Vois sur ton chemin

As it is in Heaven (2004)Gabriellas Sang

Dekaloog (1989) - trailor

Regisseur Kieslowski - Hedendaagse filmvertaling van de 10 geboden

HOEKENWERK OF GROEPSWERK 

De Bijbel in mijn leven

Introductie

Jullie zullen via hoekenwerk kennismaken met enkele voorbeelden van hoe de Bijbel mensen inspireert in hun dagelijkse leven en in hun kunst.

 • Klas verdelen in 5 groepjes (of 10).
 • Er zijn 5 opdrachten en je zult om de 20 minuten een doorschuifsignaal horen. Dan is het tijd om naar het volgende groepswerk door te schuiven of met de volgende opdracht te beginnen. OF     Elke groep maakt 1 opdracht en deelt het resultaat op het einde van deze les met de rest.
 • Opdrachtenbladen liggen klaar of worden telkens uitgedeeld.
 • Je vindt de filmpjes en PowerPoints die je nodig hebt, hieronder op deze website.

5 inzichten

In dit hoekenwerk/groepswerk kom je tot 5 inzichten:

 • Het sacrament van het doopsel vindt zijn oorsprong in het verhaal van Jezus die zich laat dopen in de Jordaan.
 • Elly en Rikkert baseerden hun lied op het verhaal van de verloren zoon.
 • Het verhaal van de verloren zoon inspireerde Rembrandt Harmensz van Rijn in de 17e eeuw tot het maken van prachtige etsen.
 • West-Vlaming Willem Vermandere maakte een heel eigen en eigentijdse versie van het scheppingsverhaal.
 • In het Franse dorp Taizé komen jongeren van over de hele wereld samen, op zoek naar religieuze verbondenheid in alle eenvoud. De Bijbel is voor hen een inspiratiebron en het dagelijks leven.

GROEP 1:

De Bijbel in mijn leven

Bij vraag 1 en 2: PowerPoint - Doopsel

Bij vraag 3 en 4: Bijbelverhaal - Jezus laat zich dopen (Kolet Janssen naar Matteüs 3, 13-17)


GROEP 2: 

De Bijbel in mijn leven

Bij vraag 1 en 4: Bijbelverhaal - De Parabel van een vader met twee zonen (Kolet Janssen naar Lucas 15, 1-3, 11-32)

Bij vraag 2, 3 en 4: Lied - De verloren Zoon van Elly en Rikkert (album 'Levend water') de versie van 'Alleengoedwerk'

GROEP 3:

De Bijbel in mijn leven

Bij vraag 1, 5 en 6: Bijbelverhaal - De Parabel van een vader met twee zonen (Kolet Janssen naar Lucas 15, 1-3, 11-32)

Bij vraag 2, 3, 4, 5 en 6: PowerPoint - De Verloren Zoon van Rembrandt van Rijn

GROEP 4:

De Bijbel in mijn leven

Bij vraag 1, 2, 3 en 4: Lied - De Schepping van Willem Vermandere

Bij vraag 3 en 4: Bijbelverhaal - Het Scheppingsverhaal (Gen. 1, 1 - Gen. 2, 4)

GROEP 5:

De Bijbel in mijn leven

Bij vraag 1, 2 en 3: PowerPoint - Taizé

Bij vraag 1, 2 en 3: Filmpje - Uitleg over de gemeenschap van Taizé

Bij vraag 3: Website Taizé (www.taize.fr/nl) 

LES 7: 

Het Nieuwe Testament

Verhalen VAN en OVER Jezus

Inleidend lied: Suzanne

1. Suzanne - Leonard Cohen

We luisteren eerst naar de originele versie van het lied 'Suzanne' van Leonard Cohen.

2. Suzanne – Frank Boeijen feat. Yasmine / Suzanne – Herman Van Veen 

 • Waarover gaat het lied?

3. Bespreken van het lied WB 16

Tekst van het lied lezen + vragen klassikaal beantwoorden.

a. Naar welk verhaal wordt in deze strofe verwezen?

b. Welke boodschap verkondigt Jezus in de zin 'als je blijft geloven kan de zwaarste steen niet zinken?

c. Welke verhalen vind je nog terug in deze strofe? En specifiek uit de zin naast de letter c?

d. Waartoe roept het liedje op? Over welke gedachten en gevoelens gaat het?

Wat vinden jullie van dit lied? Waarom?

Woordspin: Verhalen VAN en OVER Jezus

Woordspin: Jezus

Woordspin: Verhalen VAN en OVER Jezus

Ken jij het verschil tussen verhalen VAN Jezus en verhalen OVER Jezus? WB 17

Verhalen VAN Jezus zijn verhalen die Hij aan de mensen vertelde en die later werden opgeschreven.

Verhalen OVER Jezus vertellen ons wat Jezus deed, hoe Hij met mensen omging, hen genas, hen berispte of moed gaf.

Het verhaal van de vijgenboom zonder vruchten (WB 18)

Verhaal bespreken

 • Wat wil Jezus de mensen verduidelijken als Hij dit verhaal vertelt?
 • Waartoe roept Jezus de mensen op?

LES 6: 

Het Nieuwe of Tweede Testament

1. Het Nieuwe of Tweede Testament

2. Teksten uit het Nieuwe Testament

De 4 evangelisten

Filmpje: De 4 evangelisten

De tekeningen van de 4 evangelisten

 • Herken je het symbool van elke evangelist?

©Pixaby
©Pixaby

LES 5: 

Personen uit 

het Oude of Eerste Testament

In deze les maken jullie kennis met enkele belangrijke figuren uit het Oude Testament.

Bijbelverhalen gaan over het  verbond tussen God en mens, van bij het begin met Abraham tot in de tijd van Jezus en tot op vandaag.

Sommige figuren in het Oude Testament getuigen uitdrukkelijk van dat verbond tussen God en mens.

In deze les nemen we er 5 onder de loep: hier vind je ze in chronologische volgorde

 • Abraham  (omstreeks 1900 voor Christus)
 • Jozef (rond 1650 voor Christus)
 • Mozes (rond 1260 voor Christus)
 • David (rond 1000 voor Christus)
 • Elia (in de 9de eeuw voor Christus

Het is jullie taak om in groep één van deze figuren aan de klas voor te stellen.

1. Abraham 

2. Jozef

3. Mozes

4. David

5. Elia

LES 4: Het Oude of Eerste Testament

De Bijbel, een boekenkast

Als je op bovenstaande afbeelding klikt, vind je in de PowerPoint de verschillende werkbladen uit ons werkboekje bij les 4, 5 en 6 in kleur!

Het Oude Testamentlied

In dit lied leer je al zingend de namen van al de boeken uit het Oude of Eerste Testament. Gelukkig hoeven jullie dit niet vanbuiten te leren!

Hieronder vind je 2 versies van hetzelfde lied. Bij de 2de versie helpen ze je zelfs om deze boeken te memoriseren! Wie neemt de uitdaging aan!

Enkele teksten uit het Oude of Eerste Testament

In je werkboekje vind je 3 teksten uit het Oude of Eerste Testament. Je kan ze lezen of hieronder beluisteren.

 1. De Tien Woorden
 2. Elia
 3. Psalm 23
 • Uit welk deel van het Oude of Eerste Testament komt elk verhaal?
 • Geef het de juiste kleur. Kleur de delen in die kleur in het schema.

Een gezongen psalm (gospel): The Lord is My Sheppard - Cissy Houston

Beluister hier de Engelstalige versie van de psalm.
 • Je vindt de tekst en vertaling in je werkboekje.
 • Dit is gospelmuziek.
 • De Bijbelse verhalen zijn altijd een inspiratiebron geweest voor muzikanten. Denk maar aan de kerkliederen, maar ook in de hedendaagse muziek vind je voorbeelden.

Enkele ander filmpjes van Psalm 23

 1. Psalm 23 - A psalm of David: Dezelfde psalm, maar andere muziek
 2. Psalm 23 for kids: niet gezongen, maar gewoon voorgelezen in het Engels

LES 3: Heilige boeken

Er zijn in alle godsdiensten heilige boeken en verhalen. Het zijn verhalen over mensen die iets meegemaakt hebben waarvan we kunnen leren. Heilige boeken bevatten verhalen over mensen en God, over mensen en hun geloof.

In alle godsdiensten behandelen de gelovigen hun heilige boeken heel eerbiedig. Niet iedereen kent de oorspronkelijke taal waarin het heilig boek geschreven is. Daarom worden er vertalingen gemaakt. Zo kan iedereen de verhalen lezen.

Toch lezen sommige gelovigen hun heilig boek graag in de oorspronkelijke taal. Er wordt gezegd: vertalen is altijd een beetje liegen. Heel wat gelovigen vinden een vertaling niet nauwkeurig genoeg. Daarom leren moslims, ook kinderen, vaak Arabisch: zo kunnen ze de Koran lezen en begrijpen in de oorspronkelijke taal.

Heilige boeken en hun teksten

In bijhorende PowerPoint zie je foto's van de heilige boeken van de joden, christenen en moslims:
 • joden: TeNaCH
 • christenen: Bijbel
 • moslims: Koran

Filmpjes SchoolTv: De Bijbel - De TeNaCH - De Koran

In onderstaande filmpjes krijg je wat meer informatie over deze 3 heilige boeken:

 1. Bijbel - Het heilige boek van de christenen
 2. TeNaCH - Het heilige boek van de joden
 3. Koran en koranles - Het heilige boek van de moslims

Karrewiet Plus: Heilige boeken in Jodendom, Christendom en Islam

Kinderen getuigen over hun geloof

In deze aflevering laat het duidingsprogramma Karrewiet Plus de Ketnetters kennismaken met Noa, Yasmine, Mart en Henrieke. Het zijn hele gewone kinderen. Ze wonen alle vier in Antwerpen. Ze gaan er naar school en ze hebben er hun vrienden. Toch hebben ze iets bijzonders: ze zijn gelovig. En het heilige boek dat bij hun geloof hoort, speelt een belangrijke rol in hun leven. Daarover getuigen ze in Karrewiet Plus.

Uitkomen voor je geloof is tegenwoordig niet zo evident, zeker niet voor kinderen en jongeren. Maar voor Mart, Henrieke, Noa en Yasmine is het vanzelfsprekend. Mart en Henrieke zijn protestants christelijk en hechten veel belang aan de Bijbel. Voor protestantse christenen en dus ook voor Mart en Henrieke is de (individuele) Bijbelstudie heel belangrijk. Noa is joods en beleeft haar geloof aan de hand van de Thora. Yasmine is moslima en leeft volgens de regels van de Koran.

De verhalen van Noa, Yasmine, Mart en Henrieke zijn niet hét verhaal van hun godsdienst, maar het verhaal van hun persoonlijke beleving ervan op basis van de heilige boeken van hun religie.

In welke talen zijn de heilige boeken geschreven?

 1. De Bijbel: Oude Testament - Hebreeuws / Nieuwe Testament - Grieks
 2. De TeNaCH: Hebreeuws
 3. De Koran: Arabisch

In onderstaande geluidsfragmenten hoor je deze talen:

 1. Hebreeuws Bijbelfragment (Gen. 17, 1-8)
 2. Grieks Bijbelfragment (Lc. 24, 36-49)
 3. Arabische oproep tot gebed

Spel Memory: Bijbel - TeNaCH - Koran

LES 2: 

Het boek dat wordt doorgegeven

Hoe werd de Bijbel verspreid? 

Filmpje: Echt Monnikenwerk

Wil je weten hoe dit vroeger gebeurde? Kijk naar dit grappig en informatief filmpje.

Filmpje: Hoe wordt een Bijbel gemaakt?

En hoe wordt in deze tijd een Bijbel gemaakt?

Het maken van een Bijbel gebeurt in verschillende stappen. Bij Royal Jongbloed in Heerenveen wordt elke stap met de grootste zorg uitgevoerd. Aandacht en ambacht zijn onmisbaar bij het maken van zo'n mooi boek!

De Bijbel is in 733 talen vertaald

Heb je altijd al willen weten in hoeveel talen De Bijbel vertaald is?

Klik op de afbeelding en lees het artikel op Kerknet.be.

Een lange geschiedenis van bewogen mensen

Filmpje: Het unieke van de Bijbel

De lange titel van dit thema is 'De Bijbel: een lange geschiedenis van bewogen mensen'.
Dat blijkt zeker ook in volgende video op Youtube: 

LES 1: Mensen houden van boeken

In Israël schreef men voornamelijk op papyrus of perkament.

Papyrus

Papyrus maakte men van rietstengels. Die sneed men in dunne repen. Vervolgens werden die kruiselings op elkaar gelegd, met water en een soort lijm aan elkaar vastgemaakt, en zo kreeg je vellen papier.

Perkament

Perkament is van dierenhuid gemaakt. Ook hier werd op geschreven; vaak meters lang. Het begin en het einde werd dan op een houten rol bevestigd en zo is de boekrol ontstaan. Het schrijven op perkament werd veelal door monniken gedaan. Een 'monnikenwerk' betekent dan ook een karwei dat veel tijd kost.

Ook versierden de monniken deze handschriften prachtig. Natuurlijk was zo'n boekwerk erg duur. Zoveel als 70 koeien.

Boekdrukkunst

Het uitvinden van de boekdrukkunst was dan ook een geweldige uitvinding. Nu konden er in korte tijd veel meer boeken gemaakt en verspreid worden over de hele wereld. 

Themaliedjes

 • De Bijbel: CD In de wolken
 • Het is zo wonderlijk: CD Wonderlijk Tekst - Ron Busser en Marianne Schreuder
 • Een oud boek: een lied uit de methode 'Trefwoord'
 • Zet je oren open