LEVENSADEM

Meditatieoefening - Lucht verbindt ons allemaal


Knutselen - Levensadem op een kaart

We hebben al veel over levensadem gesproken. Nu gaan we zelf levensadem op een kaart uitblazen. Je maakt een kaart voor iemand die volgens jou wel wat levensadem kan gebruiken. Iemand die verdriet heeft? Iemand die ziek is en wel wat moed kan gebruiken? Misschien een pasgeboren baby'tje dat nog maar net zijn eerste levensadem ademde?

Beste ...

Ik wil je graag een beetje levensadem schenken.

Daarom heb ik met mijn eigen adem deze kaart voor je geblazen.

Ik hoop echt dat je ..............

Lieve groetjes van

......

Pinksterlied - Ik moet weggaan

Bijbelverhaal - Pinksteren

De lln vinden weer nieuwe moed om verder te gaan. De Geest van God geeft hen weer nieuwe kracht.

Prenten bij het Bijbelverhaal ???

Kijk naar de bijhorende prenten (PPT). Weten jullie bij welk verhaal deze prenten horen?

Hoe vinden mensen nieuwe levensadem bij God?

Nieuwe levensadem geven = nieuwe moed vinden, weer 'in actie komen'

SAMANA

SAMANA (vroegere ziekenzorg) is een organisatie binnen de parochie. Het gaat om een vereniging van vrijwilligers die zich inzetten voor de langdurig zieken

Ze ondernemen verschillende initiatieven die variëren van parochie tot parochie. Vaak zorgen ze er wel voor dat langdurig zieken uit de parochie bij de feestdagen en/of op hun verjaardag een geschenkje krijgen. Daarnaast bezoeken ze de zieken en organiseren ze samenkomsten. Om dit financieel te ondersteunen, organiseren ze verschillende acties die eveneens variëren van parochie tot parochie. Een wafelverkoop is slechts een voorbeeld.

  • Klik op het logo en bezoek hun website: www.samana.be

Bijbelverhaal - Het Paradijsverhaal

In het thema 'Mens en natuur, gave en opgave' luisterden we al naar het 1ste Scheppingsverhaal uit de Bijbel. God schiep de aarde in 7 dagen. Deze mooie ode aan onze schepping is bij de meeste mensen gekend.

Er staat echter ook nog een 2de Scheppingsverhaal in de Bijbel. Hier boetseert God de mens uit klei en blaast hem de levensadem in. Is dat niet passend  bij ons thema?


Jezusbeeld: Kwam ook Jezus soms op adem? 

Powerpoint met kunstwerken

Jezus was iemand met veel energie. Hij voelde Gods liefde diep in zich en dat gaf Hem kracht om aan iedereen te gaan vertellen dat God van hen hield. Maar dat neemt niet weg dat Jezus soms ook moe was en even op adem moest komen.

De Bijbel vertelt ons dat Jezus soms verre reizen maakte en dat er soms heel veel mensen waren om Hem iets te vragen. Er waren ook mensen die tegen Hem waren, Hem uithoorden en Hem op de proef stelden. Dat maakte Jezus soms ook moe en dan had Jezus behoefte aan een moment om op adem te komen.

In de powerpoint (klik op bijhorende afbeelding) zie je enkele kunstwerken over Jezus die tot rust probeert te komen. Zie jij op welke manier dat gebeurt?


Enkele informatieve filmpjes over lucht en ademhaling

  1. Wat is lucht?
  2. Schooltv - Lucht
  3. Schooltv - Ademhaling

Verhaal - Levensadem

Een verhaal van Kolet Janssen geïnspireerd door het visioen van Ezechiël.


Bijbelverhaal - Gods adem blaast nieuw leven in

In het Bijbelverhaal vertelt de profeet Ezechiël aan het volk over een beeld dat God hem heeft getoond. In het beeld blaast God de mensen weer nieuw leven in. Het beeld geeft het volk Israël, dat nog steeds in gevangenschap in Babylon verblijft, weer hoop: ooit zullen ze naar Jeruzalem terugkeren.

Themalied - Ademloos

Soms heb je het gevoel dat je geen lucht krijgt. Je lijkt zelfs te stikken. Je voelt je ademloos!